HOW TO WOW: DE PERFECT PASSENDE BLOUSE EN COLBERT – deel 1

In de serie over pasvorm en pasvormproblemen laat ik deze en komende week voorbeelden zien van pasvormproblemen bij blouses en jasjes. Ik bespreek de mogelijke pasvormproblemen bij mouwen en de ‘body’ apart, ik wil jullie niet te veel vervelen ?.

Deze week de mouwen. Ik leg uit hoe je de lijnen en plooien kunt ‘lezen’ zodat je weet waardoor deze worden veroorzaakt en ook hoe deze te verhelpen zijn.

Ik beschrijf hier slechts de meest voorkomende problemen. Het artikel is zeker niet compleet, daarvoor zijn er teveel mogelijke issues en oplossingen. Een echt perfecte pasvorm blijft een kwestie van maatwerk.

Pasvormproblemen bij mouwen in colberts en blouses

[carousel_slide id=’1737′]

 

Het verschil tussen plooien en lijnen

Plooien zijn een gevolg van te veel stof. Er ontstaat een uitstulping die je vast kunt pakken. Lijnen zijn juist het gevolg van te weinig stof. De stof gaat trekken.

Aanpassingen

Bij confectiekleding zijn de mogelijkheden om een kledingstuk aan te (laten) passen vaak beperkt. Meestal zijn de naden met een lockmachine afgewerkt en dat betekent dat er geen ruimte is om de mouw wijder te maken (“uitleggen” in vaktermen). Vergeet ook niet te controleren hoeveel uitlegruimte je hebt in de eventuele voering.

Dwarsplooien in de mouwkop

pasvorm blouse colbert dwarsplooien in mouwkop

De mouwkop is het bovenste gedeelte van de mouw; daar waar de mouw in het voor- en achterpand gezet is. Een zogenaamde inzakkende mouwkop zie je als de mouwkop te hoog is. Er te veel stof die naar beneden zakt en de plooien veroorzaakt.

oplossing

Dit kan aangepast worden door aan de bovenkant van de mouwkop wat stof weg te halen.

Verticale plooien in de mouwkop

pasvorm blouse colbert verticale plooien in mouwkop

Zie je juist verticale plooien in de mouwkop, dan is de mouwkop te laag. Er is te weinig stof en de mouw trekt omhoog.

oplossing

Als de mouwkop slechts een klein beetje (minder dan 1 cm) te laag is én de naadtoeslag (het reepje stof aan de binnenkant van de naad) is breed genoeg dan kan dit aangepast worden. Let op dat je ook ruimte genoeg in de voering hebt om dit aan te passen. Heb je meer stof nodig of zijn de naden met een lockmachine afgewerkt dan is het niet mogelijk om dit aan te passen.

Schuine plooien voor of achter in de mouwkop

pasvorm blouse colbert schuine plooien in mouwkop

Zie je schuine plooien vanaf de voor- of achterkant naar de schouder lopen dan is de mouw gedraaid ingezet.

oplossing
Dit is aan te passen door de mouw er opnieuw in te zetten. Zitten de plooien aan de achterkant, dan moet de mouw wat naar voren gedraaid worden. Zitten de plooien aan de voorkant, dan moet de mouw iets naar achteren gedraaid worden. Dit is echter een duidelijk teken van slechte kwaliteit, dus beter is het om het colbert of de blouse te laten hangen.

Plooien vanuit de oksel omhoog

pasvorm blouse colbert plooien in oksel

Als de mouw trekt in de oksel dan is het armsgat niet diep genoeg en vaak is de mouw ook te strak.

oplossing
Als alleen het armsgat niet diep genoeg is, dan is dit eventueel aan te passen. Is de mouw ook te strak dan kan dit alleen aangepast worden als de naadtoeslag breed genoeg is. Vaak zul je met dit probleem ook moeite hebben om je arm op te tillen (te weinig hefruimte). Bedenk dat dit erger wordt als je het armsgat gaat verdiepen. Beter is het om een andere blouse of colbert te proberen.

Treklijnen op de arm

pasvormblouse colbert treklijnen op armpasvorm blouse colbert trekkende mouwkop

De mouw zit te strak. De mouw kan op verschillende plekken te strak zitten, net onder je schouder, midden op je bovenarm (biceps), rondom de elleboog of op de onderarm.

oplossing
Als er ruimte is kan de mouw uitgelegd worden. Als je meer dan 1 cm extra ruimte nodig hebt, dan is het waarschijnlijk niet mogelijk om de mouw uit te leggen. Als de blouse of colbert in z’n geheel wat krap zit, probeer dan een grotere maat.

De mouw ziet er ‘zakkerig’ uit

pasvorm blouse colbert zakkerige mouw

Als de mouw niet mooi aansluit en er in z’n geheel een beetje zakkerig uitziet, dan is de mouw te wijd. Vaak is de mouw dan ook te lang.

oplossing
Neem de mouw in.

 

Dit waren slechts een aantal voorbeelden, ik kan nog wel even doorgaan. Bij deze voorbeelden is het soms al lastig of onmogelijk om het probleem achteraf op te lossen. En dan heb ik nog niet gehad over combinaties van pasvormproblemen.

De échte oplossing

Nu wil ik niet de verstellers van hun werk beroven, maar ik ben van mening dat voorkomen beter is dan genezen. Daarom: maatkleding! Bij maatkleding wordt van tevoren al rekening gehouden met bepaalde figuurkenmerken en het patroon wordt hierop aangepast. Heb je vaak last van (één van) bovengenoemde issues, overweeg dan eens een op maat gemaakte kledingstuk.

Er zijn talloze onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat goedgeklede mensen succesvoller zijn. De juiste kleding helpt je bij het uitdragen van je boodschap. Hierdoor kun je een hoger uurtarief vragen, of die ene belangrijke klant overtuigen van jouw kwaliteiten of krijg je die gevraagde salarisverhoging ook. Om je nog verder te overtuigen wijs ik je graag op mijn blogartikel waarom iedereen maatkleding zou moeten dragen: 5 redenen waarom ik maatkleding draag

Lees ook:


HOW TO WOW: TIPS VOOR EEN EXCELLENTE PASVORM

pasvormproblemen rokken
HOW TO WOW: DE PERFECT PASSENDE ROK


HOW TO WOW: DE PERFECT PASSENDE BLOUSE EN COLBERT – deel 2

8 reacties op “HOW TO WOW: DE PERFECT PASSENDE BLOUSE EN COLBERT – deel 1”

 1. hallo, ik heb een vraag. Ik ben klein en stevig. Ik heb een patroon van een jurk met figuur plooi,
  Ik heb het armsgat al een centimeter ingevouwen maar nog wijkt het armsgat net boven de borsten. Wat kan ik doen??

  1. hallo Jeanette,

   Bedankt voor je bericht.
   Dit is een veel voorkomend probleem bij een kleinenstevig postuur. Zo te horen mag het patroon nog wel wat meer ingenomen worden bij het armsgat. Ik heb je een mail gestuurd met meer info.

   hartelijke groet,
   Danielle

 2. Els Van Meirvenne

  Hallo
  Wat is er te doen of wat is de rede dat een kledingstuk naar achter valt?
  (de kraag komt los van de hals in de rug)

  1. hallo Els,

   Bedankt voor je berichtje, leuk om te horen dat mijn blogs gevonden en gelezen worden.

   Het naar achteren vallen van de kraag kan meerdere oorzaken hebben. De meest voor de hand liggende oorzaken zijn een korte rug of een ronde rug.

   Bij een korte rug kan het zijn dat het kledingstuk omhoog kruipt, zeker bij nauwsluitende kleding. De taille in het kledingstuk zoekt automatisch het smalste gedeelte van het lichaam op. En hierdoor krijg je dus om het bovenlijf teveel ruimte waardoor het kledingstuk naar achter kan gaan hangen. Bij een bestaand kledingstuk zou je, als daar ruimte voor is, de taille wat hoger in kunnen naaien. In een naaipatroon kun je de taille wat hoger tekenen.

   Bij een ronde rug kom je juiste lengte tekort in het rugpand. Helaas is hier in een bestaand kledingstuk niks meer aan te doen. In een naaipatroon kun je de rug wat langer en eventueel ook wat wijder tekenen.

   Ik heb je een mail gestuurd met schetsen hoe je deze aanpassingen doet. Zonder beeld is het echter lastig om een precieze oorzaak aan te wijzen. Hopelijk ben je met dit antwoord op weg geholpen.

   hartelijke groet,
   Danielle

 3. Hallo,
  Ik heb een blouse gekregen van mijn werk maar hij begint wat te klein te worden bij mijn buik.
  Het is zo’n blouse stof van de kruidvat. Niet echt van katoen of van stof.
  Mijn vraag was wat kan ik doen bij het blousje om het wat groter te maken?
  Ik zie graag een reactie tegemoet.
  Met vriendelijke groet nea

  1. Danielle Steman

   hallo Nea,

   Ik ben bang dat dat vrij lastig gaat worden. Voor een beetje erbij kom je al gauw stof tekort.
   Als eerst kun je kijken hoeveel ruimte je nog hebt in de zijnaad en daar de blouse wat wijder maken (uitleggen zoals dat heet). Als je daar geen of te weinig ruimte hebt, dan kun kijken of je bij de coupenaden of deelnaden (de verticale naden over de voor- en acherkant) nog wat stof over hebt om de blouse wijder te maken.

   Mocht er geen ruimte zijn om het op deze manier op te lossen, dan kun je eventueel een driehoek extra stof in de zijnaad zetten. Maar als dit een werkblouse is, weet ik niet of dat is toegestaan.

   Hopelijk ben je met dit antwoord geholpen. Als je meer adbies nodig hebt, dan hoor ik het graag.

   hartelijke groet,
   Danielle

 4. Goedenavond Danielle,
  Dit is een heel interessante site voor mij, wat een goede tips voor het naaien!
  Ik wil zelf graag een zomerjas van niet stretch stof maken. Ik heb een recht model al in stretchstof gemaakt en hij bevalt qua kraag, schouderlengte en lengte en omvang goed (geen figuurnaden). Maar ik ben bang dat de mouwen in niet rekbare stof te strak op de bovenarmen zal zijn en ik denk dat het armsgat dan ook te klein is. heb jij tips wat ik aan het armsgat en de mouwen zou kunnen veranderen, zodat een stretchpatroon in een niet stretch patroon veranderd?
  groeten Conny

  1. Danielle Steman

   hallo Conny,

   Leuk dat je mijn blog gevonden hebt en dank voor je compliment.

   Het is zeker mogelijk om een patroon voor stof met stretch van stof zonder stretch te maken met wat aanpassingen. Het patroon is namelijk wat smaller getekend om te compenseren voor de stretch in de stof. Naast de aanpassingen van de mouw en het armsgat die je al noemt, moet je waarschijnlijk de panden ook iets breder maken.

   Aangezien het een patroon voor stretch stof is, denk ik dat het een redelijk aansluitende jas is. Een aansluitende jas heeft 8 à 10 cm overwijdte op de hele omvang, een half wijde zo’n 12-14 cm.
   Je kunt dit controleren door het patroon op te meten en te vergelijken met je bovenwijdte. Meet de breedte van het voor- en achterpand ter hoogte van het armsgat. De opgetelde breedtes moeten even breed worden als je halve bovenwijdte plus de gewenste overwijdte (4-7 cm). Aangezien dit model geen deelnaden heeft, kun je dit aan de zijnaden bijtekenen. Laat de middenachternaad ongemoeid, om de kraag onveranderd te laten.

   Het armsgat zou ik 1 à 1.5 cm verlagen, een beetje afhankelijk van hoe ruim het oorspronkelijke armsgat is.

   Nu kun je het nieuwe armsgat (op gevoel) tekenen. Let op dat je het armsgat niet te diep tekent. Dus meer volgens de groene lijn dan volgens de rode lijn.

   Deze wijzigingen moet je eerst in de mouw verwerken voordat je de mouw wijder maakt.
   Verlaag de ‘hoekpunten’ van de mouw met de helft van de armsgatverdieping van het pand en verleg de hoekpunten met de verbreding van de panden naar buiten. Teken nu de nieuwe mouwkop op gevoel. Teken de nieuwe onderarmnaad. Eventueel kun je de mouw aan de zoom ook iets wijder maken, ik houd zelf meestal 26 cm aan.

   Nu kun je de mouw wijder maken.
   Teken een rechte lijn vanaf het teken in de kop van de mouw naar beneden. Deze lijn loopt parallel aan de draadrichting. Teken een horizontale lijn 3 cm onder de oksel. Knip het patroon op deze lijnen door.
   Nu kun je de benodigde extra ruimte ertussen leggen. De breedte van de mouw moet 2 à 3 cm breder zijn dan je omtrek van je arm.
   Doordat je de onderste delen over de bovenste schuift, wordt de mouw iets korter. Dit tekort moet je aan de zoom weer even bijtekenen.

   Et voilá, het patroon is nu aangepast voor stof zonder stretch. Uit je bericht begrijp ik dat je nog moet beginnen. In dat geval zou ik je willen adviseren om eerst een model in goedkope stof te maken om te kijken of je voldoende beweegruimte hebt zonder stretch.

   Mocht ik ergens niet duidelijk genoeg geweest zijn, aarzel dan niet om nog een keer contact op te nemen, ik help je graag.
   Succes!

   Binnenkort verhuist dit blog naar patternfactory.eu. Bij Pattern Factory kun je terecht voor kant en klare patronen van uitdagende modellen (op maat en in confectiematen) en verdiepende workshops voor de gevorderde kledingmaker.

   Ik heb je dit ook gemaild, inclusief een aantal schetsen. ik kan hier blijkbaar geen foto’s toevoegen.

   hartelijke groet,
   Danielle Steman

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

privacy & cookies

icoon petrol

ja, als je je aanmeldt voor het kickass vrouwen collectief ontvang je regelmatig mail van mij

icoon petrol

ja, dat is mail met, wat ik denk, interessante info

icoon petrol

nee, ik ga je niet achtervolgen met viagra, leningen of loterijwinsten

icoon petrol

ja, je kunt je altijd afmelden voor deze mails

icoon petrol

nee, ik verkoop je gegevens niet aan een of andere criminele organisatie

icoon petrol

nee, ik gebruik je gegevens nergens anders voor

icoon petrol

ja, ik maak gebruik van cookies om te monitoren wat er op mijn site gebeurt

icoon petrol

ja, er staat een facebookpixel op deze pagina

voorwaarden KVC

icoon petrol

ja, als je je aanmeldt voor het kickass vrouwen collectief ontvang je regelmatig mail van mij

icoon petrol

ja, dat is mail met, wat ik denk, interessante info

icoon petrol

nee, ik ga je niet achtervolgen met viagra, leningen of loterijwinsten

icoon petrol

ja, je kunt je altijd afmelden voor deze mails

icoon petrol

nee, ik verkoop je gegevens niet aan een of andere criminele organisatie

icoon petrol

nee, ik gebruik je gegevens nergens anders voor

icoon rood
Deze website maakt gebruik van cookies die ervoor te zorgen dat de website naar behoren werkt.